Kolagen rybi czy wieprzowy? Wszystko co musisz wiedzieć zanim dokonasz wyboru

Kolagen jest podstawowym białkiem w ludzkim organizmie. Bierze udział w wielu funkcjach życiowych, a jego włókna są głównym budulcem skóry, kości, stawów, ścięgien i nie tylko.

Włókna kolagenowe wyróżniają się oryginalną budową sieciową, dużą elastycznością,jak również wytrzymałością na urazy natury mechanicznej. Ze względu na sposób pozyskiwania wyróżnia się kolagen rybi, wołowy, wieprzowy oraz syntetyczny. Kolagen ludzki i rybi mają taką samą budowę – spirale peptydowe połączone są w konformacje potrójnej helisy. Takiej budowy nie ma jednak kolagen wołowy bądź wieprzowy. Wchłanianie kolagenu pochodzącego od trzody chlewnej jest o wiele niższa, a efekty kuracji są mniej widoczne. Suplementacja musi tak więc trwać dłużej. Kolagen rybi zbudowany jest tak samo jak kolagen ludzki, spirale peptydowe tworzą superhelisę. Składają się na niego drobne cząsteczki, jest odporny na działanie soku żołądkowego, a także dobrze wchłania się w jelitach. Kolagen rybi czy wieprzowy.

Kolagen rybi czy wieprzowy

Źródłem kolagenu rybiego są ryby pochodzące z czystych, kontrolowanych hodowli, które nie  zostały zanieczyszczone metalami ciężkimi. jeszcze niedawno wydawało się niemożliwym wyizolowanie kolagenu ze skórek rybich, jednak po latach badań naukowcy odnieśli w tym przypadku sukces. Hydrat kolagenu jest w chwili obecnej cenionym składnikiem dermokosmetycznym. Tym samym liofilizat tego hydratu jest zbiorem wolnych aminokwasów. Z uwagi na świetną przyswajalność stosowany jest w suplementacji doustnej. Ponadto kolagen rybi jest zupełnie hipoalergiczny, więc również mogą sięgać po niego osoby ze skłonnościami do alergii. W dalszym ciągu jednak na rynku można spotkać suplementy kolagenowe zawierające kolagen wieprzowy, gdyż jest on o wiele tańszy od rybiego, ale jednocześnie znacznie mniej przyswajalny. Kolagen wieprzowy bądź wołowy charakteryzuje się wyższa stabilnością włókien kolagenowych, będących wynikiem silnego przyciągania w wiązaniach kowalencyjnych sieciujących. Dzięki temu kolagen jest gęsty i wytrzymały, jednak mniej podatny na rozpuszczanie się. Kolagen rybi czy wieprzowy.

Kolagen rybi czy wieprzowy

Tego rodzaju usieciowanie jest niekorzystnie dla wizerunku zewnętrznego skóry, która staje się znacznie słabiej elastyczna i jędrna. Uzyskiwanie kolagenu ze skóry wieprzowej lub bydlęcej wymaga stosowania agresywnej obróbki chemicznej lub enzymatycznej, która prowadzi do znacznej degradacji tego białka. Kolagen rybi jest zdecydowanie mniej usieciowany i o wiele bardziej podatny na rozpuszczanie. Pozwala to na osiągnięcie natywnej formy kolagenu jako produktu końcowego – żelu kolagenowego. Sposób pozyskiwania tego białka jest mało inwazyjna i lekko zachowawcza. Poza tym kolagen naturalny rybi w przeciwieństwie do kolagenu pochodzącego od kręgowców nie ma zdolności wytwarzania białek prionowych. Priony to nic innego jak potencjalnie zakaźne białka obecne u większości zwierząt wyższych. Są niegroźne aż do chwili zmiany naturalnej konformacji. jednak po przemianie priony infekcyjne mogą prowadzić już do rozwoju śmiertelnych chorób układu nerwowego człowieka.

PremiumCollagen5000 Najlepszy kolagen morski

naturalny kolagen morski

 

PremiumCollagen5000 to produkt który zalecają internauci. Skierowany dla osób, które chcą jak dbać o stan swojej skóry, włosów oraz paznokci. W składzie tego suplementu znajdziesz najwyższej jakości kolagen, pozyskiwany z ryb morskich oraz witaminę C.

 

 Naturalny kolagen rybi >> ZOBACZ

Leave a Reply