Właściwości naturalnego kolagenu rybiego
Z upływem lat organizm ludzki stopniowo traci zdolność do wytwarzania nowych włókien kolagenowych. Skutkuje to utratą jędrności skóry, która traci piękny wygląd, pojawiają się też zmarszczki. Skóra robi się pergaminowa i mniej sprężysta. Takie są efekty widoczne gołym okiem. Kolagen wpływa także znacząco na stan i kondycję chrząstek i stawów. Głównie z tego powodu ważna jest jego suplementacja. Kolagen rybi wykazuje dosyć duże podobieństwo do kolagenu produkowanego przez człowieka, co sprawia, że jest najskuteczniejszym rodzajem kolagenu. O tym, co to jest kolagen i jakie są jego właściwości, dowiesz się z tego artykułu.
Co to jest kolagen?
Kolagen jest białkiem występującym w tkankach człowieka, stanowiącym około 30 procent masy wszystkich białek w ludzkim organizmie. Jest głównym składnikiem tkanki łącznej. Tkanka łączna spaja ze sobą komórki chrząstek, kości, zębów i skóry. Rola kolagenu polega na utrzymywaniu dobrego napięcia i nawilżenia skóry, utrzymywaniu jej gładkiej i elastycznej. Drugą ważną funkcją jest umożliwienie prawidłowego funkcjonowania stawów. Dzięki temu białku proces gojenia ran przebiega szybciej, szybciej też zrastają się złamane kości. Ciało ludzkie z odpowiednią ilością kolagenu jest bardziej wytrzymałe i odporne na działanie niekorzystnych czynników mechanicznych. Kolejną funkcją kolagenu jest uelastycznienie naczyń krwionośnych i wspieranie pracy układu odpornościowego.
Niedobry kolagenu manifestują się pojawieniem głębokich zmarszczek, utratą jędrności skóry, co następuje wraz z procesem starzenia się człowieka. Niedobory kolagenu najwcześniej zauważalne są w okolicach szyi i twarzy. Zmienia się owal twarzy, skóra traci swój blask. Braki kolagenu objawiać się mogą też bólami stawów, problemami z krążeniem oraz osłabieniem kondycji włosów.
Kolagen jest dostępny w formie suplementów diety. O ich wpływie na zdrowie, m.in. na stawy można przeczytać tutaj: https://dzienniknaukowy.pl/zdrowie/wplyw-kolagenu-na-stawy. Regularna suplementacja kolagenem poprawi kondycję włosów, paznokci i skóry oraz kondycję stawów, kości i układu krążenia.
Jaki rodzaj kolagenu wybrać?
Wyróżnia się dwa rodzaje kolagenu. Są to:
- Kolagen typu I– najbardziej wartościowy dla organizmu. Stanowi on około 90% wszystkich białek kolagenowych.
- Kolagen typu II– wskazany dla osób z problemami stawowymi. W przypadku ograniczonej ich ruchomości lub towarzyszącym temu dolegliwości bólowych
Na największą uwagę zasługuje kolagen pozyskiwany z ryb. Ma on bardzo podobną budowę do ludzkiego kolagenu i jego przyswajalność jest wyższa od produktów pozyskiwanych z innych zwierząt. Kolagen rybi zwany inaczej morskim pozyskiwany jest głównie z dorszy, żarłaczy, rekinów i tuńczyków. Przy wyborze preparatu kolagenowego należy skupić się na zaspokojeniu potrzeb najważniejszych dla nas.
Właściwości rybiego kolagenu
Rybi kolagen jest o wiele lepiej przyswajalny od kolagenu pochodzenia zwierzęcego. Działanie jego jest następujące:
- Poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci.
- Zmniejsza podatność na powstawanie nowych zmarszczek, wizualnie polepszy wygląd twarzy.
- Likwiduje dolegliwości bólowe stawów spowodowane niedoborem kolagenu.
- Przyspiesza gojenie się ran.
- Przyspiesza gojenie i zrastanie się złamanych kości.
- Usprawnia krążenie krwi przez poprawę elastyczności naczyń krwionośnych.
- Działa ochronnie na narządy wewnętrzne człowieka.
- Wspiera odporność.
- Wspomaga produkcję mazi stawowej.
Tak więc warto rozważyć regularną suplementację kolagenu, aby dłużej zachować sprawność i urodę.