Właściwości naturalnego kolagenu rybiego 

Z upływem lat organizm ludzki stopniowo traci zdolność do wytwarzania nowych włókien kolagenowych. Skutkuje to utratą jędrności skóry, która traci piękny wygląd, pojawiają się też zmarszczki. Skóra robi się pergaminowa i mniej sprężysta. Takie są efekty widoczne gołym okiem. Kolagen wpływa także znacząco na stan i kondycję chrząstek i stawów. Głównie z tego powodu ważna jest jego suplementacja. Kolagen rybi wykazuje dosyć duże podobieństwo do kolagenu produkowanego przez człowieka, co sprawia, że jest najskuteczniejszym rodzajem kolagenu. O tym, co to jest kolagen i jakie są jego właściwości, dowiesz się z tego artykułu.

Co to jest kolagen? 

Kolagen jest białkiem występującym w tkankach człowieka, stanowiącym około 30 procent masy wszystkich białek w ludzkim organizmie. Jest głównym składnikiem tkanki łącznej. Tkanka łączna spaja ze sobą komórki chrząstek, kości, zębów i skóry. Rola kolagenu polega na utrzymywaniu dobrego napięcia i nawilżenia skóry, utrzymywaniu jej gładkiej i elastycznej. Drugą ważną funkcją jest umożliwienie prawidłowego funkcjonowania stawów. Dzięki temu białku proces gojenia ran przebiega szybciej, szybciej też zrastają się złamane kości. Ciało ludzkie z odpowiednią ilością kolagenu jest bardziej wytrzymałe i odporne na działanie niekorzystnych czynników mechanicznych. Kolejną funkcją kolagenu jest uelastycznienie naczyń krwionośnych i wspieranie pracy układu odpornościowego. 

Niedobry kolagenu manifestują się pojawieniem głębokich zmarszczek, utratą jędrności skóry, co następuje wraz z procesem starzenia się człowieka. Niedobory kolagenu najwcześniej zauważalne są w okolicach szyi i twarzy. Zmienia się owal twarzy, skóra traci swój blask. Braki kolagenu objawiać się mogą też bólami stawów, problemami z krążeniem oraz osłabieniem kondycji włosów. 

Kolagen jest dostępny w formie suplementów diety. O ich wpływie na zdrowie, m.in. na stawy można przeczytać tutaj: https://dzienniknaukowy.pl/zdrowie/wplyw-kolagenu-na-stawy. Regularna suplementacja kolagenem poprawi kondycję włosów, paznokci i skóry oraz kondycję stawów, kości i układu krążenia.

Jaki rodzaj kolagenu wybrać? 

Wyróżnia się dwa rodzaje kolagenu. Są to:

  1. Kolagen typu I– najbardziej wartościowy dla organizmu. Stanowi on około 90% wszystkich białek kolagenowych.
  2. Kolagen typu II– wskazany dla osób z problemami stawowymi. W przypadku ograniczonej ich ruchomości lub towarzyszącym temu dolegliwości bólowych

Na największą uwagę zasługuje kolagen pozyskiwany z ryb. Ma on bardzo podobną budowę do ludzkiego kolagenu i jego przyswajalność jest wyższa od produktów pozyskiwanych z innych zwierząt. Kolagen rybi zwany inaczej morskim pozyskiwany jest głównie z dorszy, żarłaczy, rekinów i tuńczyków. Przy wyborze preparatu kolagenowego należy skupić się na zaspokojeniu potrzeb najważniejszych dla nas. 

Właściwości rybiego kolagenu

Rybi kolagen jest o wiele lepiej przyswajalny od kolagenu pochodzenia zwierzęcego. Działanie jego jest następujące: 

  1. Poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci.
  2. Zmniejsza podatność na powstawanie nowych zmarszczek, wizualnie polepszy wygląd twarzy.
  3. Likwiduje dolegliwości bólowe stawów spowodowane niedoborem kolagenu.
  4. Przyspiesza gojenie się ran.
  5. Przyspiesza gojenie i zrastanie się złamanych kości.
  6. Usprawnia krążenie krwi przez poprawę elastyczności naczyń krwionośnych.
  7. Działa ochronnie na narządy wewnętrzne człowieka.
  8. Wspiera odporność.
  9. Wspomaga produkcję mazi stawowej. 

Tak więc warto rozważyć regularną suplementację kolagenu, aby dłużej zachować sprawność i urodę.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj