Rosnąca świadomość i wiedza społeczeństwa na temat tego, jak powinna wyglądać zdrowa żywność i jak rawidłowo się odżywiać, doprowadziła do powstania na rynku wielu sklepów ze zdrową żywnością. Do Państwa dyspozycji oddajemy zarówno sklepy stacjonarne, jak i internetowe, przy czym ten ostatni cieszy się największą popularnością ze względu na bogatą ofertę i atrakcyjne ceny. Podobnie jak w przypadku produktów ekologicznych, sklepy ze zdrową żywnością muszą spełniać kilka norm. Sugerujemy treści godne uwagi.
Czytaj etykiety
Błędem popełnianym przez wiele osób jest nieczytanie etykiet na produktach. Odruchowo sięgamy po kolejne opakowania, zupełnie nieświadome tego, co mogą kryć. Jednocześnie etykiety dostarczają nam informacji o jakości wybranego produktu. Dobry sklep zero waste Zielonaesencja.pl stawia na wysokiej jakości asortyment ze składnikami, które wyglądają naprawdę dobrze. Jeśli chodzi o sklepy sieciowe, jest jednak jeszcze gorzej. Zanim coś kupisz, sprawdź etykietę pierwszych trzech składników. Dzieje się tak dlatego, że jest ich najwięcej dla danego produktu. Więc jeśli widzisz, że to cukier lub sól, lepiej znajdź substytut.
Zdrowa żywność – zwróć uwagę na nazewnictwo
Popularność zdrowej żywności powoduje, że producenci chętnie wykorzystują ją na etapie tworzenia etykiet. Żywność ekologiczna jest określana skrótem BIO lub ECO i często pojawiają się takie słowa jak „zdrowa żywność” czy „slow food”. Jednak dwa ostatnie hasła mogą być narzędziem marketingowym producenta i niekoniecznie oznacza to, że trzymasz w ręku produkt ekologiczny. W takim przypadku warto zweryfikować skład produktu i ocenić, czy rzeczywiście jest on wolny od sztucznych dodatków. Jednocześnie należy pamiętać, że istnieje wiele zdrowych produktów, których etykiety nie mówią o tym wprost, jak na przykład niskoskładnikowa, naturalna alpejska owsianka czy jogurt grecki.
Certyfikowana zdrowa żywność
W Polsce świadectwa ekologiczne są wydawane przez 10 niezależnych jednostek, które są powoływane corocznie przez Ministerstwo Rolnictwa. Jednostka certyfikująca kontroluje wszystkie etapy produkcji produktu. Od jakości gruntów ornych po napisy na opakowaniach. Każde gospodarstwo ubiegające się o certyfikat musi przejść okres konwersji trwający od dwóch do trzech lat. Tyle czasu potrzeba, aby grunty zostały całkowicie oczyszczone z pozostałości po konwencjonalnej produkcji, a rolnicy zapoznali się z zasadami rolnictwa ekologicznego. Przynajmniej raz w roku przeprowadzić kompleksową kontrolę gospodarstw ekologicznych i zakładów przetwórczych. Oprócz obiektów kontroli podlegają magazyny, pola, pastwiska, sprzęt, środki produkcji i surowce oraz cała księgowość gospodarstwa, w tym bilanse ze zbiorów i sprzedaży.